Am inceput de anul trecut sa ne (re)implicam in proiectul Tiki si pe langa faptul ca facem parte din echipa, administrand unele server-e, avem din nou implementari si evident - localizari in limba romana. Tiki este putin spus un caz special in lumea aplicatiilor web FOSS: un nucleu Wiki, dar unul monolitic, masiv, plin de feature-uri de negasit implicit in alte aplicatii astfel incat poate deveni in acelasi timp un adevarat "groupware", o aplicatie centrala interna in organizatii care nu doar ca genereaza o interfata publica precum orice alt website dar poate avea forum-uri, galerii de fisiere, newsletter-e, client webmail, calendar, monetizare web crypto, shopping cart (cu ILP payment gateway, Internet Ledger Protocol, pe care l-am testat) etc. Vedeti aici cat de multe, descrise doar pe diagonala https://tiki.org/Software-Overview-and-Model

Tiki vine si cu un feature extraordinar numit trackers care s-ar putea sa fie unica unealta web cu licenta GPL de web database management structurat si relational, care depaseste conditia unei simple unelte de formularistica si unde fiecare tracker este propria mini-baza de date care poate lucra/corela/conditiona campuri, rezultatele lor, chiar si campuri din alte tracker-e. Este greu de explicat de fapt ce sunt tracker-ele in Tiki pana nu le vezi cum pot deveni un sistem de ticketing, un CRM, un inventar, unul de rezervari, un bug tracker. Totul cu ACL-uri pentru utilizatori, cu toate analiticele de rigoare si posibilitati de import/export, email piping etc. Pana una-alta, punem aici traducerea la download si continuam cu alte cateva informatii sub aceasta.

 


Dar hey, Tiki nu este doar atat! Exista un manager al instantelor numit Tiki Manager https://doc.tiki.org/Manager majoritar CLI dar are si o interfata web de baza, care poate aplica orice actiuni asupra mai multor instante si deci le poate instala, verifica, clona, actualiza, sau le poate face backup. Mai mult cum proiectul Tiki a avut ani de zile o relatie excelenta cu echipa sistemului de operare ClearOS, derivat din CentOS, si cum CentOS nu mai este ce a fost iar ClearOS din pacate se stinge, au optat pentru o alta solutie de deployment - un panou de control care sa functioneze pe mai multe sisteme de operare, dar care sa ofere consistenta intre acestea. Astfel a fost selectat Virtualmin, adica exact panoul de control pe care il folosim si noi.

Si asa ajungem la proiectul WikiSuite https://wikisuite.org/Software care este o unealta de deployment a unui intreg server fie el public, in reteaua interna a unei organizatii, bazat pe scriptul de instalare Virtualmin modificat pentru setari implicite mai bune, securitate mai inalta, optimizari speciale web si Tiki, planuri si template-uri incluse, pachete suplimentare inclusiv SyncThing, dar mai ales cu un nou feature in panoul de control: un Tiki Manager perfect integrat in interfata web a acestuia. Iar noi suntem cei care l-au testat si am contribuit cu consultanta la dezvoltarea lui. Dar ca sa intelegeti de ce este important trebuie sa stiti ca a avut parte de intalniri, suport si contributii directe chiar din partea echipei Webmin si Virtualmin.

Cu alte cuvinte, dupa ce instalezi un sistem de operare, descarci scriptul WikiSuite, il rulezi si la sfarsit ai un server pentru hosting Tiki, complet setat. Dupa ce iti creezi un domeniu din nou foarte simplu, instalezi un Tiki din alte doua/trei click-uri si cateva campuri completate. Gratuit.

Ce ne pregatesc Tiki Wiki si WikiSuite pentru viitor? Exista in dezvoltare si ca proof-of-concept un builder de interfete grafice pentru website-uri, se trece de la Elasticsearch la Manticore, Bootstrap 5, Machine Learning via Rubix ML, un website intreg pentru localizare inline care trimite merge request-uri direct in Gitlab, iar Tiki Manager devine integrat in Tiki. Da, o instanta Tiki va putea gestiona alte instante, alte domenii, chiar server-e. Iar WikiSuite va integra treptat tot mai multe, ne gandeam la Matrix si Jitsi de exemplu.

Eficienti si prompti

Eficienti si prompti

In timpul cel mai scurt posibil iti setam domeniul pentru gazduire, cream website-ul si obtinem certificarea ISO. Pentru ca suntem tot timpul la dispozitia ta, avem experienta, suntem automatizati si ne place ce facem.



Gratuitati si bonusuri

Gratuitati si bonus-uri

Daca vii la noi de la o alta firma de gazduire iti mutam gratuit site-ul si domeniul, iar administrarea domeniului este si ea gratuita. La fel si consultanta sau unele update-uri critice de securitate pentru website-ul tau!



Uptime peste 99,9%

Uptime pana la 99,9%

Facem totul ca sa mentinem permanent online domeniile si website-urile, indiferent de probleme. Stim cat de important este web hosting-ul pentru voi asa ca monitorizam disponibilitatea si activitatea serviciilor 24/24.



Nuuuu....

Nu apasa butonul rosu!

SC Quanta SRL, Oradea

Cookie-urile ne permit să vă oferim online serviciile noastre. Pentru a vă bucura de toate facilitățile website-ului este necesar să le acceptați.